Πρόβλημα ο εντοπισμός των κατάλληλων υποψηφίων στον κλάδο της πληροφορικής

Έρευνα της ManpowerGroup για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει ότι το 74% των εργοδοτών στην Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει κατάλληλους υποψηφίους στον κλάδο της Πληροφορικής, με μια μείωση 7 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2023.

Την ίδια στιγμή, τα δεδομένα από την τριμηνιαία Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για τον κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα αποκαλύπτουν συγκρατημένες προθέσεις προσλήψεων για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι προθέσεις στον εν λόγω κλάδο καταγράφονται στο +11%.

Ειδικότερα, το 29% των εργοδοτών στον κλάδο σχεδιάζει προσλήψεις, ενώ το 18% προβλέπει μείωση τους και το 47% δεν αναμένει καμία αλλαγή. Παρατηρείται μια μείωση κατά -21% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και -16% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Η μείωση αυτή στις προοπτικές απασχόλησης αποδίδεται στην εξισορρόπηση των αναγκών μετά την έντονη ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο κλάδος παραμένει κρίσιμος για την οικονομική ανάπτυξη, παρά την τρέχουσα πτώση στις προοπτικές.

Για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ταλέντου, το 56% των εργοδοτών εστιάζει στην ευελιξία τόπου και χρόνου εργασίας, το 37% προσφέρει αυξήσεις μισθών και το 32% εφαρμόζει μπόνους συμμετοχής.

Το 24% μειώνει τις απαιτήσεις εξειδίκευσης και προωθεί την αυτοματοποίηση, ενώ το 18% αναζητά ταλέντα εκτός τοπικών συνόρων. Ένα μικρότερο ποσοστό (13%) διατηρεί τα ταλέντα ακόμη κι αν αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο.

Posted in: IT

Post Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *