Στο στόχαστρο το X του Elon Musk – Πρώτη έρευνα βάσει του DSA

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει στο «μικροσκόπιο» το X (Twitter), που ανήκει στον Elon Musk, βάσει του Νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), αφού ο δισεκατομμυριούχος και η εταιρεία βρίσκονται αντιμέτωποι με ισχυρισμούς ότι δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, που αποτελεί την πρώτη που πραγματοποιείται βάσει του DSA, αφορά σε τέσσερις έρευνες, οι οποίες θα διαρκέσουν μήνες και θα επικεντρωθούν στην αποτυχία του Χ να συμμορφωθεί με τους κανόνες για την καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου και της παραπληροφόρησης, καθώς και με τους κανόνες για τη διαφάνεια στη διαφήμιση, την πρόσβαση σε δεδομένα για τους ερευνητές και τον παραπλανητικό σχεδιασμό.

«Η Κομισιόν θα διερευνήσει προσεκτικά τη συμμόρφωση του X με τον DSA, για να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες προστατεύονται στο διαδίκτυο – όπως ορίζει ο κανονισμός», δήλωσε η Margrethe Vestager, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για την ψηφιακή πολιτική.

«Έχουμε πλέον σαφείς κανόνες, εκ των προτέρων υποχρεώσεις, ισχυρή εποπτεία, ταχεία επιβολή και αποτρεπτικές κυρώσεις και θα χρησιμοποιήσουμε πλήρως την εργαλειοθήκη μας για να προστατεύσουμε τους πολίτες και τις δημοκρατίες μας», δήλωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, Thierry Breton.

Οι παραβιάσεις του DSA μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα έως και 6 τοις εκατό των παγκόσμιων εσόδων μιας εταιρείας. Η Κομισιόν απέστελλε τον Οκτώβριο ένα επίσημο αίτημα προς την πλατφόρμα, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο κατά τον οποίο αντιμετώπισε το προβληματικό περιεχόμενο, όπως την παραπληροφόρηση που συνδέεται με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Η X παραμένει προσηλωμένη στη συμμόρφωση με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και συνεργάζεται με τη ρυθμιστική διαδικασία», δήλωσε ο Joe Benarroch, στέλεχος της X. «Είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να παραμείνει απαλλαγμένη από πολιτική επιρροή και να ακολουθεί το νόμο. Η X επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλοντος για όλους τους χρήστες στην πλατφόρμα μας, προστατεύοντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα προς αυτόν τον στόχο».

Posted in: IT

Post Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *